Actueel

boekhandel Rood, wit en soms rosé is in juni  2014 verschenen en ligt voor u klaar in de boekhandels in België en Nederland.

Zowel vanuit de pers als via sociale media komen positieve reacties binnen.

 NRC-Lux 21-6-2014 Harold Hamersma:

“Daarom is Rood, wit en soms rosé van Annick Schreuder ook zo’n lekker boek. In haar ‘ontdekkingstocht door de wereld van wijn’ reist zij, enthousiasmeert zij, adviseert zij en bewijst zij zich als geestig verhalenvertelster. En als medeoprichter van la Causerie Wijnopleidingen weet ze waar ze het over heeft. „Proefnotities kunnen niet goed of fout zijn. Het gaat om de associatie die je hebt bij een bepaalde wijn of druif. Die helpt je om de wijndatabase in je hoofd verder uit te bouwen.”

 Primo Magazine 17-6-2014:

“Voor Vlaanderen is mooi zomerweer meteen het signaal voor massaal barbecueën en een aanslag op de wijnkelder. Wil je die laatste -tijdig- aanvullen, lees dan het nieuwe wijnboek Rood, wit en soms rosé van wijnambassadrice Annick Schreuder, want daarin leer je zowat alles wat je van wijn moet weten. En nog ietsje meer. (…)  Wijnboeken zijn er met hopen, het is Annick Schreuders verdienste dat ze er een allesbehalve belerend boek van heeft gemaakt. Het is een standaardboek voor de beginnende wijnliefhebber dat tegelijk afrekent met al te hoogdravende beschouwingen en feiten, en theorie afwisselt met persoonlijke wijnervaringen en reisimpressies van wijngebieden.” Dominique Trachet

 

De Morgen Magazine 7-6-2014:

“Annick Schreuder trok haar stoute schoenen aan en de wijnwereld in. In Rood, wit en soms rosé neemt de journaliste annex wijnliefhebster de lezer mee op haar leerrijke en vooral grappige reis langs Duitse wijnkelders waar ze stoutmoedig binnengeraakte, terrasjes in de Spaanse lommerte aandoet, op zoektocht gaat naar hoofdpijnvrije Lambrusco en zelfs op tocht gaat door Argentinië. Ideaal voor wie de droge wijngidsen iets te suf vindt, wie leuke weetjes wil bijleren of als watertandende voorbereiding voor een zomerse wijnreis.”

Wijnkronieken, Mariëlla Beukers, juli 2014

Wijnboeken: Rood, wit en soms rosé en Handboek voor de moderne wijnliefhebber

wijnkronieken2 Wie nog een wijnboek zoekt voor op vakantie, kan onder andere terecht bij twee recent verschenen titels: Rood, wit en soms rosé van Annick Schreuder of het Handboek voor de moderne wijnliefhebber van Harold Hamersma en Nicolaas Klei. Persoonlijk zou ik de voorkeur geven aan de eerste!

Rood, wit en soms rosé
In de (historische) details zijn een aantal onnauwkeurigheden te ontdekken, maar verder heb ik met veel plezier het vlot geschreven Rood, wit en soms rosé van Annick Schreuder gelezen. Vooral Schreuders verhalen over haar eigen belevenissen in de wijnwereld zijn aanstekelijk. Een belangrijk aandeel is daarbij weggelegd voor haar voor een jaar gepachte wijnstokken in de Bourgogne en de wijn die daarvan geproduceerd is.

Schreuder is mede-oprichter van la Causerie Wijnopleidingen in Rotterdam en Antwerpen, en was daarvoor jarenlang werkzaam als journaliste en redacteur. Zij schreef onder andere kinderboeken en was samenstelster van een bundeling brieven van Herman de Coninck. Die achtergrond in het schrijvende métier verklaart ongetwijfeld de grote aandacht voor taal en taalgebruik in de wereld van de wijn, wat het boek een grote eigenheid geeft. Zo begint haar verhaal met een hoofdstuk over taal, waarin vreemde kwesties als praten over ‘droge’ wijnen aan bod komen, evenals de talloze spreekwoorden en gezegdes die verwijzen naar de wijnwereld. En taalkwesties komen daarna nog regelmatig terug.

 

Het boek is vooral bedoeld voor de beginnende wijnliefhebber, die op een vlotte manier nu eens wat meer wil weten. Zoals de cursisten die Annick en haar partner krijgen bij la Causerie. Die liefhebbers zullen niet bedrogen worden.

flairFlair 5-8-2014:

“Je zou denken dat wijn drinken een pak leuker is dan erover lezen.  Maar dan heb je Rood, wit en soms rosé’ nog niet gelezen.”

 

 

 

 

 

 

Perswijn 5, aug/sept 2014, René van Heusden: ” Het is eerder een boek om cadeau te doen aan beginners die van vlot leesbare wijnverhalen houden. Met veel weetjes, anekdotes en human interest….” perswijn

Jurgen Treep, Hanos: “Een boeiend boek.”

Marlies Aardewijn, Eventmanager Amsterdam Museum: “Ik geniet van de smeuïge vertelsels en het brengt me ook een stukje kennis bij over wijngebieden en soorten wijn. Heel erg leuk!  Een heerlijk avontuur op schrift gezet.”

Fons van den Donk, Ocean Energy Belgium: ” Een leuk boek! En leerzaam! Iedere dag een stukje, heerlijk. Santė!”

Dieter Hensing, Castricum: “Een heerlijk en vermakelijk wijnboek! Een geweldige blend van de druivenrassen informatie, persoonlijke reisverslagen en historische toelichtingen. Schitterend geschreven, met een humoristische noot, een groot leesplezier. Ik geniet, zoals dat bij wijn hoort, in gepaste hoeveelheden, goed proevend, en niet alle soorten door elkaar. Hartelijk dank voor dit mooie boek!”